Bal çeşitleri açısından oldukça zengin bir ülke olduğumuz, dünya çapında bilinen bir gerçektir. Bunun sebebi ise ülkemiz, zengin bir bitki örtüsüne ve iklime sahip olmasıdır. Ülkemizin her bir tarafında, farklı bölgelerde üretilen balların hepsi ayrı bir koku ve lezzete sahiptirler. Bunun sebebi ise arının beslendiği besinler ve bulunduğu yerdir. Çok farklı bal çeşitleri olsa da en çok tercih edilen ballar belli başlı akıllarımızda yer eden şu ballardır;
Adları üzerinde olmakla beraber genellikle çiçek veya meyve nektarından ya da üretilen bölgenin adını alan bal çeşitleri bulunmaktadır. Bu bal çeşitlerinin faydası ve tadı değişiklik gösterebilmektedir.
Çiçek Balı
Çiçek balı, en çok bilinen ve tüketilen balların başında gelmektedir. Çiçek balı Türkiye’nin tüm bölgelerinde elde edilebilen bir bal türüdür. Ayrıcı hal böyle olunca en çok tüketimin olduğu bal çeşitleri arasında yerini almıştır. Çiçek balı, arıların bulunduğu bölgede var olan binlerce çiçek nektarının toplanması ve kovanda buluşturulmasıyla meydana gelir. Çiçek balının yumuşak ve hafif tadı olduğundan çocuk veya erişkin fark etmeksizin tüketilmeyi en çok sevilen bal türü olmuştur. Diğer ballarda olduğu gibi besin değerleri açısından zengindir. Çiçek balının rengi diğer ballara göre biraz daha açık renklidir.
Çiçek balı hastalıklara karşı vücut direncini güçlendirir. Boğaz ağrılarına iyi gelir ve güne zinde devam etmenize destek olur.
Çiçek Balımızı İncelemek İçin Tıklayınız
Kestane Balı
Kestane balı son derece lezzetli ve değerli bir bal çeşidi olarak tüketilmektedir. En çok Karadeniz’e kıyısı olan bölgelerde yetişir. Bunun yanı sıra kestane ağacı yetiştirilebilen her bölgede üretilebilmektedir. Kestane balı, kestanenin çiçeklenme dönemi olarak adlandırılan süreçte bal arılarının öncelikle besin kaynağı olabilmektedir. Elde edilen bu bal monoflora bal (tek çiçek balı) olarak adlandırılmaktadır. Oldukça değerli bir bal çeşidi olan bu bal diğer ballara nazaran daha koyu bir renge ve kıvama sahiptir. Bunun yanı sıra buruk ve acımsı tadıyla diğer bal çeşitlerinden ayrılır. Kestane balı için önerilen saklanma süresi 36 ay olarak bilinmektedir. Bu sürenin üzerinde çıkılması halinde alerjen maddelerin artması nedeniyle, alerji sahibi olan bireyler için olumsuz etki oluşturması bazı zamanlarda gözlemlenmiştir.
Günlük önerilen kullanım miktarı sabah ve akşam bir tatlı kaşığı olmakla birlikte üzerine çıkılmaması tavsiye edilir. Düzenli kullanımlarda yüksel miktarda yaşlanma etkilerini yavaşlatmaya yardımcı olur. Kestane balı yüksek miktarda enerji deposu olduğu için, iyi bir enerji kaynağı olarak kullanılabilmektedir.
Kestane Balımızı İncelemek İçin Tıklayınız
Yayla Balı
Yayla balı, yüksek rakımlarda yani deniz seviyesinin üzerinde bulunan dağ veya ovalarda üretilen bir bal çeşididir. Elde edildiği çiçeklerin nem oranından dolayı, kendine has baskın bir tada ve aynı zamanda ferah bir aromaya sahip olabilmektedir.
Yayla balı, enfes aroması ile en çok tercih edilen bal çeşitleri arasında yerini almıştır. İçerdiği karbonhidrat sayesinde, diğer ballar gibi yayla balının da enerjisi oldukça yüksektir. Ilık su ile tüketim sağlandığı taktirde mide ve bağırsaklarda probiyotik etkisi göstererek toksin giderici özelliği de bulunmaktadır. Doğal şeker içerdiği için kan şekerini dengelemede etken bir besin çeşididir. Düzenli kullanım sağlandığında kansere zemin hazırlayan hücreleri yok etmede vücudumuza destek sağladığı da bilinmektedir.
Yayla Balımızı İncelemek İçin Tıklayınız
Akasya Balı
Akasya balı, dünyanın en ünlü monofloral (tek çiçekbalı) bal çeşitleri arasında yer almaktadır. Beyaz renkli yalancı akasya olarak bilinen bir bitkinin nektarlarından elde edilmektedir. Nisan ve mayıs aylarında çiçeklenen akasya ağacının, çiçeklenme süresi yaklaşık olarak iki haftadır. Akasya ağacının nektar yoğunluğu %36-75 arasında değişiklik göstermektedir. Akasya balının vatanı olarak Doğu Karadeniz bilinse de Marmara bölgesinde de üretimi bulunmaktadır.
Akasya balının rengi neredeyse saydamdır. Diğer besinlerin tatlandırılmasında için birebir olan akasya balı antioksidanlar açısından oldukça zengin bal çeşitleri arasında yerini almıştır.
Akasya Balımızı İncelemek İçin Tıklayınız
Ihlamur Balı
Ihlamur balı, berrak görünüm ile kendine has koku ve tada sahiptir. Ihlamur ağacının tomurcuklarından elde edilmektedir. Sinir sistemini güçlendirir. Sinir ve stres oranını düşürdüğü gözlemlenmiştir.
Ihlamur Balımızı İncelemek İçin Tıklayınız
Krem Bal
Krem bal, son zamanlarda hayatımıza yeni katılan bir bal çeşididir. Kahvaltıda en çok tercih edilen bir bal çeşidi olarak sofralarımızda yerini almıştır. Kolay sürülebilen bu bal, süzme baldan elde edilir. Balın akışkanlığı fiziksel yollardan geçirilerek elde edilmiş olup tamamen sağlıklıdır.