Bal Kabız Yapar Mı?
Birçok besin vücuda beklenmeyen etkiler gösterebilmektedir. Bu etkiler kişiden kişiye göre değişir. Hatta her zaman yediğiniz şeyler bile ters bir etki gösterebilmektedir. Vücudun doğal akışını ve işleyişini olumsuz yönde etkileyen besinler her zaman karşımıza çıkabilmektedir. Her besin sizi ishal veya kabız yapabilmektedir.
Bağırsaklar vücudumuzun en önemli organlarından biridir. Uzmanlar ikinci beyin olarak adlandırmaktadır. Elbette ki bunun sebebi bağırsakların beyin fonksiyonlarını yerine getirdiği için bu ismi almamışlardır. Bağırsaklar en az beyin kadar önemlidir. Bunun sebebi ise bağırsaklarımızda bulunan milyonlarca sinir hücresidir. Sindirim sistemimiz, yediklerimizi işlemenin yanı sıra çok daha önemli görevler yapar. Sindirim sisteminde var olan mikroplar, sağlığımızı yakında ilgilendirmektedir. Bağışıklık sistemi hücrelerimizin yaklaşık olarak %70 i bağırsaklarımızda bulunmaktadır.
Beslenme esnasında yeterli su ya da lifli besinlerin tüketilmemesi kabızlığın başlıca sebepleri arasında yer almaktadır. Süt ve süt ürünlerinin aşırı tüketimi bazı bünyelerde kabızlık gibi rahatsızlıkları meydana getirebilmektedir. Bunun yanı sıra aklınıza gelmeyecek stres, kabızlık meydana getirebilmektedir.
Doğal Ballarımızı İncelemek İçin Tıklayınız
Bal doğal bir antibiyotiktir. Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlendirmede insan vücuduna büyük bir destek sağlamaktadır. Uzmanların bile tavsiye ettiği altın sıvı olarak adlandırılan bal, sindirim sisteminizin dostudur. Bu sebeple bağırsak problemi yaşayan bireyler mucizevi balı tüketmelidir.
Düzenli olarak tüketilen ballı ılık su, kabızlık sorununu ve bağırsak problemlerinizi ortandan kaldırmaya yardımcı olur. Ilık su ve bal bağırsakları aktif hale getirir. Buradaki en önemli nokta ise düzenli olarak her sabah aynı saatte ve aç karnına tüketmektir. Bağırsakları rahatlatarak kabızlığı ortadan kaldırmaya yardım eder. Ayrıca balın mikrop temizleyici bir özelliği mevcuttur. Bu yüzden bağırsaklarda bulunan zararlı bakterileri tamamen yok ettiği de bilinir.
Balın Kabızlığa Faydaları
Bu işin sırrı düzenli bir şekilde sabahları ballı su tüketmektir. Oda sıcaklığında veya ılık su içerisine konulup, iyice homojen bir kıvama gelene kadar karıştırılmalıdır. Fakat bal çok hassas bir besin olduğu için aşırı sıcaklıkta tüm besin değerlerini ve özelliklerini kaybetmektedir. Bundan dolayı kesinlikle kaynar veya aşırı sıcak bir sıvı ile karıştırılmamalıdır.
Bal mideyi güçlendiren bir besindir. Balın içerisinde bulunan şeker emilimi, basit şeker olmasından dolayı hazma ihtiyaç kalmadan kana çabucak karışır. Mide içerisinde bulunan, vücudun işe yaramaz olarak tanımladığı maddeleri dışarı atmaya yardımcı olur. Bal, mide için bir ağrı kesicidir. Balın buharı ağrıyı dakikalar içinde geçirmeye yeterlidir.
Ballı suyun bir diğer faydası ise vücutta bulunan gazı dışarı attırmasıyla bilinir. Gaz yapıcı besinler tüketildiğinde veya bir sağlık probleminden ötürü vücutta gaz biriktiğinde bundan hemen kurtulmanın yolu ballı su karışımıdır. Bağırsakta bulunan kötü bakterileri öldüreceği için kısa sürede bir rahatlama sağlayacaktır.
Doğal Ballarımızı İncelemek İçin Tıklayınız
Mide dostu olan bal, mide koruyucu haplara gerek kalmadan mide rahatsızlıklarını ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Yemeklerden yarım saat önce aç karnına alınan bir kaşık bal mide duvarını kaplayarak, mide rahatsızlığı ve mide ağrısı gibi sorunların önüne geçtiği yapılan bilimsel çalışmalar sonucu kanıtlanmıştır. Bal aynı zamanda asit dengeleyici bir özelliğe de sahiptir. Bu nedenle midede bulunan yanma ve ekşime gibi sorunları ortadan kaldırdığı gözlemlenmiştir. Düzenli olarak tüketilen ballı su, gastrit, reflü ve şişlik gibi başlangıç seviyesinde bulunan hastalıkları önlemeye yardımcı olur.
Bal, yemek borusu ve mideyi kaplayarak mide asidi ve sindirimi gerçekleşmemiş gıdaların yukarıya akışını yavaşlatır. Bundan dolayı reflü hastalığı riskini azalttığı da bilinmektedir.
Bal, genel olarak vücuda yararlı ve faydalı bir besindir. Organik bal tercih edilerek birçok hastalığı önleyebilir veya başlangıç evresi olan bazı hastaları ise tedavi edebilirsiniz. Düzenli ve rutin bir hale getirdiğiniz bal tüketme alışkanlığı yaş fark etmeksizin çocuk, erişkin ve yaşlılarda oldukça önem arz etmektedir. Cinsiyet ayırt etmeden hem kadının hem erkeğin mutlaka kazanması gereken bir beslenme alışkanlığıdır. Bu nedenle her yaş grubunun ölçülü bir şekilde gerekli bilgileri alarak, hayatının görünen bir köşesine koymalıdır. Her balın kalorisi ve besin değeri farklıdır. Bu sebeple herhangi bir sağlık probleminiz var ise veya olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bir doktor kontrolü eşliğinde bal tüketimini sağlayınız. Bal, günümüzün bir mucizesidir. Bu mucizevi altın sıvı hayatımızda daima var olmalıdır.