Bal Zehirler Mi?
Bal, çok faydalı bir besin olmasına rağmen bazı durumlarda farklı etkiler gösterebilir. Çok tüketiminde aşırı kilo aldırır ve kilo alımı sonucu vücut başka hastalıklara yakalanabilir. Bu yüzden kullanım miktarına dikkat edilmesi önemlidir. Bal birden fazla kaynaktan üretilebilen ve geniş seçenek yelpazesine sahip bir gıdadır. Bu yüzden bazı balların gerçekten eser miktarda tüketilmesi çok önemli bir konudur. Faydaları saymakla bitmez ancak tüketim miktarı insan bedenini oldukça etkileyebilir. Ayrıca bazı insanların bala alerjisi olduğu gözlemlenmiştir. Bu tip durumlarda geniş ölçekli bir alerji testi yaptırmak birey için tüm yaşamı boyunca uzak duracağı şeyleri bilmesi açısından faydalı olacaktır.
Botulizm
Botulizm bir bakteri çeşididir ve bazen bebeklerde görülebilir. Bal aracılığıyla geçebilme ihtimali vardır ve 1 yaş üstü çocuklarda, yetişkinlerde görülmez. Bu sebeple bebeklere 1 yaşına kadar bal yemesi önerilmez. Tedavi edilebilir bir hastalıktır ancak belirtilerini erken anlamak hızlı teşhis etmek son derece önemli bir husustur. Eğer bir bebek bu hastalığa sahip olursa bebeğin kasları ve sinirleri arasındaki normal iletişimi zarar görür ve hareket, nefes alma, yemek yeme gibi yetileri kısıtlanır. Araştırmalara göre bu hastalığın bebekleri bu kadar etkilemesinin sebebi bağışıklık sistemlerinin yetişkin ve çocuklar gibi güçlü olmamasıdır.
Doğal Ballarımızı İncelemek İçin Tıklayınız
Deli Bal (Zehirli Bal)
Deli bal, Karadeniz bölgesinde özellikle Samsun, Çarşamba ve Kastamonu bölgelerinde üretimi yapılan toksik bir bal çeşididir. Zehirli baldaki toksik bileşiği bir glukozid olan andromedotoksindir. Arılar bu maddeyi sarı ağu ve kara ağu adı verilen bitkilerin çiçeklerinden bala taşımaktadır. Bir insanı bu balın zehirlemesi için ondan 50-100 gram yemesi yeterlidir. Zehirlenmeden sonra semptomlar, tüketimin ardından baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal, göz kararması, ağızda ve deride yanma, fazla terleme, heyecan ve sinirsel bozukluklar şeklindedir. Kol ve bacaklarda felce yol açabilir, ölüm oranı azdır ve solunum felci sonucu ortaya çıkmaktadır. Diğer taraftan deli bal uzun süre depolama ve kaynatılma gibi işlemlerle içerdiği toksinleri kaybetmektedir. Bu sebeplerle bu bal tüketilirken diğer tüm bal çeşitlerinden çok daha fazla dikkat edilmelidir. Kalp, tansiyon, şeker, böbrek gibi kronik rahatsızlığa sahip bireylerin bu baldan asla fazla miktarda tüketmemesi gerekir. Ortaya çıkan sonuçlardan en ağır nasibini alan grup kronik rahatsızlığa sahip olan insanlardır. Bu balı tüketirken alınan miktar çok önemlidir aynı zamanda kişinin hassaslığı ve tolerans değeri de bir o kadar değerlidir.
Doğal Ballarımızı İncelemek İçin Tıklayınız
Sonuca bağlanacak olursa, doğal olarak elde edilmemiş, kontrol edilmemiş, katkı maddesi kullanılmış ballar insan sağlığını tehdit eden besinlerdir ve kesinlikle uzak durulması gerekir. Günümüzde sofralarımıza gelen çoğu besin uzun bir fabrikasyon sürecinden geçtikten sonra katkı maddeleri ilave edilen ürünler oldukları için bal satın alırken de orijinalini bulmak için uğraşmak gereklidir. Aksi takdirde yarardan çok birçok zarar görebilirsiniz. Ayrıca üstüne basa basa söylendiği gibi balların çeşitleri vardır ve her çeşit için ayrı kullanım miktarı belirlenmiştir bunlara dikkat edilerek, uzman doktorları bu konuya muhatap edip sorarak tüketmek en doğru ve yerinde karar olacaktır. Kimi ballardan 3 kaşık yense bile problem olmazken bazısından 1 kaşık yemek bile çok farklı sonuçlar doğurabilir. Dikkatli olmak ve tavsiyelere uymak gerekir. Bir diğer konu da balın tüketimi bebekler için önerilmemektedir.1 yaşın üzerinde bir bebeğin bal tüketmesi çok daha uygundur. Yine de uzman bir doktordan yardım alınması gerekir. Bazı insanlar için de bal alerjiye sebep olabilecek bir besindir ve uzak durulması gerekir.
İstisnai ve açıklanan durumlar dışında bal tüketimi insanlar için son derece faydalıdır. Uzman doktor kontrolünde tüketim sonrası vücut için birçok pozitif etkiye sahiptir. Bazı diyetisyenler bu konuda balın içerdiği şekerden dolayı karalama kampanyası yürütseler bile en doğrusunu uzman doktorlar bilir ve bu konuda en iyi tavsiye onlardan alınabilir. Faydaları birçok araştırma ve sonuçlarla kanıtlanmış olan bu gıdayı günlük beslenme rutinine dahil etmek çok daha akıllıca olacaktır. Yaşanabilecek en ufak bir problemde uzman desteği alınmalı ve hemen bal tüketimi kesilmelidir. Lakin bu ihtimaller çok düşüktür ve aslında günlük hayatta rutinimizde olan birçok besinle bu tarz problemler yaşayabiliriz. Bu sebeple “Bal zehirler.” Diye bir ifade kullanmak son derece yanlıştır. Bal, bazı kötü etkilere sahip olabilir ancak kontrollü tüketimi mutlaka gereklidir. Aksi takdirde sorunlar yaşanabilir. Esasında balın zararlarından daha çok faydalara sahip olan doğal mucizevi ve şifalı bir besin olduğu açıkça ortadadır.