Bal Hangi Besin Grubuna Girer?
İnsan, hayatını idame ettirmek için bazı besin kaynaklarına ihtiyaç duymaktadır. Bir insan günlük olarak sıvı, mineral, vitamin ve protein vb. birçok besini tüketmek zorundadır. İnsan hayatında önemli olan besinlerden birisi de baldır. Bal, glukoz, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfat, klorür, potasyum ve B vitamin çeşitleri bakımından oldukça zengin ve önemli bir kaynaktır. Doğanın mucizevi bir besini ve eşsiz lezzeti olan balın tarihi milattan önceye dayanmaktadır.
Bal, tadı ve lezzeti güzel olan aynı zamanda çok faydalı olan doğal mucizevi bir besindir. Bitkilerde bulunan nektarların arılar tarafından toplanıp, bal midesi olarak bilinen kesede değişime uğramaları sonucu elde edilmektedir. İçerisinde bol miktarda şeker, enzim, aminoasit ve vitamin bulunur.
Bal bazen sıvı şeker olarak adlandırılan bir besindir. Bu verilen isim kısmen doğrudur çünkü bal tatlılığını içerisinde bulunan şekerden almaktadır. Aslında içerisinde bulunan birkaç çeşit şeker vardır. Şeker denilince akıllara ilk gelen, rafine şeker veya sofralarımızda bulunan toz şeker gelebilmektedir. Ancak burada şeker olarak düşündüğümüz şey, farklı yapıların birbirine bağlı karbonhidratların bir bileşimidir. Balın yapıtaşında yaklaşık olarak 24 kadar farklı şeker türü vardır.
Doğal Ballarımızı İncelemek İçin Tıklayınız
Balın Besin Grubundaki Yeri
Besin grubu, benzer beslenme özelliklerine veya biyolojik sınıflandırmaları paylaşan bir gıda koleksiyonudur.
Balın içerisinde bulunduğu besin grubu ise şeker grubu olarak adlandırılır. Şeker aslında saf karbonhidrattır. İçerisinde sadece enerji barındırır. Bu özelliğinden dolayı, günlük beslenmelerde şekere çok az yer verilmelidir. Ancak enerji ihtiyacı yüksek olan bireyle hayatlarında daha fazla yer verebilmektedirler. İhtiyaç fazlası şeker alımı yani başka bir deyişle enerji alımı, kullanamadığınız miktarı vücut depolayacağı için kilo almanıza sebep olabilmektedir. 100 gram balda yaklaşık olarak 82 gram karbonhidrat bulunmaktadır. Enerji bakımından insan vücuduna doğrudan etki etmektedir. Ortalama 100 gram bal toplam 304 kalori civarındadır. Bir tatlı kaşığı bal ise 15-30 kaloriyi bünyesinde barındırır.
Balın kimyasal bileşimi coğrafi ve botanik çeşitliliğine göre değişiklik göstermektedir. Bununla birlikte temel olarak yaklaşık; %82 karbonhidrat, %17 su, %0,7 mineral madde, %0,3 protein ve vitamin, organik asit, fenolik bileşikler ve serbest aminoasit gibi makro ve mikro bileşenlerden oluşmaktadır. Ama günümüzde piyasada bulunan balların güvenirliği tartışılan bir konu olduğu için, orijinal hakiki balı bulmak biraz zor olabilir. Bu nedenle balın içerisindeki değerler sahte ve doğal ballar arasında değişiklik gösterdiği gözlemlenmiştir.
Ballar kendi içlerinde tat olarak kategorize edilmektedirler. Farklı bölgelerden toplanan balların tat ve lezzet farklılıkları vardır. Renk olarak ise saydamdan başlayarak koyu kırmızı renge kadar gidebilmektedir. Fakat balın rengi veya tadı besin grubunu değiştirmemektedir.
Bal bildiğimiz şekerden ayıran çok önemli bir fark vardır. Şekerin kana karışabilmesi için ancak sindirim sisteminden geçtikten sonra olur. Bunun yanı sıra bal da ise olay çok daha farklıdır. Bal sindirime gerek olmadan çok hızlı bir şekilde kana karışabilir. Ilık su ile karıştırılıp tüketilen balın vücuda sadece birkaç dakika içinde enerji olarak geri dönüş yaptığı tespit edilmiştir.
Doğal Ballarımızı İncelemek İçin Tıklayınız
Günlük Beslenmede Bal
Balın günlük beslenmemize dahil etmemiz gerekmektedir. Balın sağlık üzerindeki etkilerinden bahsedebilmek için yetişkinlerin günlük 3-5 yemek kaşığı veya 6-10 tatlı kaşığı bal tüketmeleri gerekmektedir. Bu miktar yaklaşık olarak 50-80 grama denk gelmektedir. Çocuklarda ise kilo başına yaklaşık olarak 1 gram bal tüketmesi en uygun seçenek olacaktır. Yani 27 kilo olan bir çocuğun günde 27 gram bal tüketmesi, yaklaşık olarak 2 yemek kaşığı ya da 3-4 tatlı kaşığı kadar bal tüketmelidir. Bu şekilde düzenli bir şekilde günlük beslenmenizde rutin haline gelen alışkanlık birkaç ay sonra balın yararlarını görmenize neden olacaktır. Tatlı yaparken rafine şeker yerine doğal bal kullanımı tercih edilmelidir. Hatta içeceklerinize bile bal koyabilirsiniz. Aklınıza gelebilecek her sıvıya bal eklenebilir. Kahvenize, çayınıza, evde yaptığınız soğuk içeceklerinize ve çocuklarınız içtiği sütlere kadar kullanılabilir.
Su vücudumuz için en önemli sıvıdır. Fakat uzmanların önerdiği miktarda su içmek bazen zor olabilmektedir. Bu gibi durumlarda suyunuz içine biraz bal koymak hem suyu kolay içilebilir bir sıvıya dönüştürecek hem de yeterli su miktarını vücudunuza almanıza sebep olacaktır.