CategoriesOrganik Blog

Gerçek Saf Hakiki Kaliteli Organik Bal Nasıl Anlaşılır?

Gerçek Saf Hakiki Kaliteli Organik Bal Nasıl Anlaşılır?

Günlük besinlerimizin vazgeçilmez bir parçası olan, yararları ve eşsiz lezzetiyle damağımıza tadı kazınan balın tarih yolculuğunu binlerce yıl önceki tarih şeridinde görmemiz mümkün.

Bu uzun yolculuğun ardından insanlar arılar ile yaklaşık 10.000 yıl önce karşılaştığı bilinmektedir. Böyle dev bir geçmişe sahip bu besinin faydasız olması mümkün değildir.

Kahvaltıların en lezzetlisi ve ayrılmaz bir besini olan balın faydaları ne kadar önemliyse gerçek olup olmadığı da bir o kadar önemlidir. Gerçek bal nasıl anlaşılır sorusunun cevabını sizlere vermek için kolları sıvadık. Bal tüketim açısından iki seçeneğe ayrılır; süzme bal ve petek bal.

Günümüz şartlarında ticaretin içinde hile o kadar çoktur ki bazen bir ürünün doğal olup olmadığını anlamak çok zor olabiliyor. Doğanın içinden gelen bal günümüzde kontrollü ve işinin ehli kişiler tarafından peteklerde üretilmektedir.

Süzme bal, temel olarak arıların balı yaptıkları peteğin çevresinde biriken ve sonrasında santrifüj işlemi sonrasında süzdürülerek elde edilen üründür. Petekli bal ise, bir süzme işlemi gerçekleştirilmeden kovandan petek halinde alınır.

Balın Faydaları

Bağışıklığı güçlendirir

Karaciğer sağlığını korumaya yardımcı olur

Cilt sağlığını korumaya yardımcı olur

Yüksek besin değerine sahiptir

Enfeksiyona iyi gelir

Solunum yolunun rahatlamasına yardımcı olur

Kan dolaşımında denge sağlar

Bal, diğer birçok besin gibi sahteciliğe açıktır. Tat olarak ayırt etmek imkansızdır ancak sahtecilikle birlikte içinde barındırdığı şeker ve glikoz ile insan sağlığı için büyük bir risk taşımaktadır. Doğallığı bozulan balın piyasada neredeyse aynı fiyatlara satılması ise oldukça üzücü bir tablo haline gelmiştir. Organik bal gerçek mi değil mi anlamanız için size izlemeniz gereken birkaç yol göstereceğiz.

Sağlık doğallıktan gelir, yapay olan her şey sağlığa zararlıdır.

Hakiki Bal Nasıl Anlaşılır?

Hakiki balın anlaşılması oldukça güçtür. Bununla ilgili söylenen ve yapılan birçok uygulama şehir efsanesinden ibaret. Peki nedir bu şehir efsaneleri:

Doğal Bal Akışkan Olur

UYDURMA

Saf bal, akışkan olur ve akıttığınızda kesintisiz bir akış sergiler. Eğer böyleyse korkmayın, balınız doğaldır. Ancak balınızı akıttığınızda akış kesik kesik seyrediyorsa ve tamamen akışkan bir kıvam yok ise balınız yapaydır. Bu organik balın gerçek olup olmadığını anlamanıza yardımcı olacak ilk yoldur.

GERÇEK

Balın akışkan olması viskozitesiyle yani akışkanlığa olan direnciyle doğru orantalıdır. Yani balın içerisindeki nem miktarı ne kadar bal olmaya uygunsa yani %20’li seviyelerdeyse balın akışkanlığa direnci yüksektir ve yukardan aşağı akıtırken kopmayacaktır. Eğer nem miktarı biraz fazla yani akışkanlığa direnci düşükse yukardan aşağı akıtıldığında kopma gerçekleşecektir. Yani bu durum balın gerçek veya sahte olduğuna bir işaret değildir.

Bal Suyun İçinde Çözünmez

UYDURMA

Gerçek bal çözünmez. Ilık bir bardak suyun içine bir kaşık bal ekleyin, eğer ki bal yapısı değişmiyor ve olduğu gibi kalıyorsa, yani çözünmüyorsa o bal doğaldır. Katkılı ve yapay ballar su içine girdiğinde çözünmeye başlar. Yapay ballardan uzak durun, çünkü sağlığınız için hiç iyi değil.

GERÇEK

Herhangi koyu kıvamlı bir şeyde örneğin reçel gibi veya şekerle desteklenmiş balda su içine konduğunda çalkalanmadığı sürece çözünme göstermeyecek veya uzun zaman sonra yavaş yavaş çözünecektir.

Saf Bal Yanar

UYDURMA

Aldığınız balın doğal olduğunu öğrenmenin başka bir yolu ise yanıp yanmadığını kontrol etmek olacaktır. Saf bal yanar, eğer yanıyorsa o gerçek baldır. Yapay üretim olan katkılı ballar ise yanmaz. İlginç olabilir ama deneyin.

GERÇEK

Bal yapısı gereği %85 oranında şeker içeren bir üründür. Hal böyle olunca ısıya veya ateşe maruz kalınca doğal olarak yanacaktır. Ki bu durumu içerisindeki doğal şekerin çeşidi de değiştirecektir. Çam balı früktoz, kestane balı sakkaroz, çiçek türevli ballar glikoz enzimli olduğunu düşünürsek koku, duman veya farklı bir reaksiyon gibi durumlar gösterecektir.

Kâğıt Havlu Testi

UYDURMA

Bal bir kâğıt havlu üzerine döküldüğünde eğer kâğıt havlu balı emiyorsa o bal maalesef sahte. Yani katkılı bir üretim. Organik bal kâğıt havlu tarafından emilmez.

GERÇEK

Yine çözünme olayı burada da devreye girmektedir. Şeker ile destekli üretilen balda doğal olduğundan emin olunan bal gibi emilim göstermeyecektir.

Tatmak

UYDURMA

Gerçek bal yenildiğinde genizde bir yakma hissiyatı oluşturur, yenildikten sonra yaklaşık 15 ila 20 saniye sonra ise tadı damağınızda hissedersiniz. Eğer balı yediğinizde genzinizde bir yanma olmuyor ve damağınızda bir tat kalmıyorsa balınız katkılı ve yapay üretimdir.

GERÇEK

Balların kaynağına göre değişkenlik gösterdiğinden bahsetmiştik. Bu durum tat ile balın tahlili hususunda geçerli. Örneğin çam balı, çiçek özü değildir. Böcek salgısıyla üretilen bu bal yendiğinde ne bir aromaya ne de boğazda yanmaya sebep olur. Yani bu tahlilde bahsedildiği gibi gerçeği yansıtmamaktadır.

Balın Kokusu

UYDURMA

Hakiki bal kokmaz, kokladığınızda bir koku almıyorsanız balınız gerçektir. Eğer koku alıyorsanız o bal gerçek bal değil, yapay üretim balıdır.

GERÇEK

Çiçek türevli veya bazı ağaç bitkilerinden üretilen ballar içerdiği etken bitki nektarları sebebiyle muazzam kokuya sahiptir. Mesela ıhlamur balı, mercan köşkü balı, kekik balı vb gibi ballar kokularıyla insanı mest edecek güzellikte ballardır. Yani bu tahlilde gerçeği yansıtmamaktadır.

Gerçek Balın Rengi Nasıldır?

UYDURMA

Gerçek balın rengi biraz koyu bir renkte olur, eğer bal çok açık renkte ise muhtemelen gerçek bal değildir.

GERÇEK

Akasya balı su rengine yakın özelliğiyle dikkat çeken bir baldır. Bu da bize balın rengiyle ilgili yorum yapmanın doğru olmayacağını göstermektedir.

İçeriğinde Ne Var?

Eğer marketten, bakkaldan, oradan veya buradan aldığınız balın içerikler kısmında glikoz, glikoz şurubu ve şeker gibi maddeler yazıyorsa katkılı bir baldır. İlgili markanın sertifikasının ve onayının olup olmadığını da kontrol etmelisiniz.

Hakiki Gerçek Bal ile ilgili üstteki yazılanlar gibi birçok şehir efsanesi bulunmaktadır. Peki gerçek balı nasıl anlayabiliriz?

Gerçek Bal Donar Ama…

İlginç gelebilir ama bazı ballar örneğin; çiçek türevli olan yayla balı, kır balı gibi glikoz enzimi içeren ballar donar. Zamana bağlı olarak glikoz enzimlerinin doyma noktasına gelerek birbirlerine tutunmasıyla donma hadisesi gerçekleşir yani kavanozun dibinden başlayarak tamamı tereyağı kıvamında donar.

Balın bulunduğu kap veya kavanozun tabanında donma yaşanıyorsa, içinizi rahatlayabilir ve afiyetle gerçek balınızı tüketebilirsiniz. Yapay üretim olan ballar soğuk havada donmaz ve olduğu gibi kalır.

Şeker Gibi Bal

Organik bal uzun süre beklediğinde kristalize bir görüntüye sahip olur. Birçok insan bunun bir bozulma olduğunu düşünse de gerçek bal asla bozulmaz. Balın donma durumu bir diğer adıyla kristalize olmasıdır. Buzdolabınızda muhafaza ettiğiniz bal yaklaşık 20 ila 30 gün sonra tereyağı kıvamına gelir ve kristalize olur. Eğer böyle bir durum varsa, sürün ekmeğinize ve yiyin! Çünkü balınız tamamen doğal. Uzun süredir ilk aldığınız görüntüyü koruyorsa, balınız gerçek değildir ancak bu durum uzun süre donma reaksiyonu göstermeyen kestane balı ve hiç kristalize olmayan çam balı için geçerli değildir.

Uzun Yıllar Bozulmaz

Balın akıl almaz derecede bir sırrı var; bozulmuyor. Gerçek bal doğru koşullarda muhafaza edildiğinde binlerce yıl bozulmadan kalabilir. Çünkü bu durum balın asidik derecesinin yüksek olmasından kaynaklı, yani balın ph derecesi düşük olduğu için uzun yıllar hatta bazı kaynaklara göre binlerce yıl bozulmadan durabilmektedir. Uzun ömrün anlamını aşan bir doğası var. Aldığınız balın uzun ömürlü olmasını sağlamak için gereken yollar şunlardır;

Ortam sıcaklığının 10 ila 20 derece aralıklarında olması ve fırın, buzdolabı ve ocak gibi ısı değişimleri oluşturan eşyalardan uzakta tutulması gerekir. Ayrıca bal buzdolabında saklanmaz.

Güneş ışığı görmeyen bir yerde saklanması gereklidir. Bal ışığa maruz kalırsa içerdiği enzimler zarar göreceği için bal dolaylı yoldan yani içerik olarak bozulma yaşayabilir.

Kuru ve nemsiz bir ortamda muhafaza edilmeli, cam kavanoz balı saklamanız için en uygun tercih olacaktır.

Bal ağzı açık kâse gibi eşyalarda bekletilmemelidir. Ağzı sıkıca kapatılmış olmalı ve havayla teması engellenmelidir.

Bu yöntemler ile balınızın gerçek olup olmadığını test edebilirsiniz ama net bir şekilde emin olamazsınız. %100 sonuç almak için laboratuvar ortamında analizinin yapılması gerekir.

Hakiki bal bulmak günümüz şartlarında oldukça zorlaşmıştır. Hileye başvuran birçok firma, marketleri, bakkalları, büyük market zincirlerini yapay üretimli ballarla doldurmaktadır.

Katkılı bal üreticileri, ürettikleri balın doğal bal gibi görünmesi için birçok yöntem kullanmaktadır, bu da haliyle balın gerçek olup olmadığı konusunda işi zorlaştırıyor.

Biz Arışım olarak Sakarya’da arının doğadan bize verdiklerini en doğal haliyle sizlere sunmak çabasındayız.

Yine ülkemizin çeşitli yerlerindeki nitelikli balları değerli dostlarımızdan tedarik ederek sizlere sunmaktayız.

Ürünlerimiz hakkında bilgi almak ve hakiki bal temin etmek için tüm ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir