Polen, çiçek tozudur. Yani bitkilerin erkek üreme hücresidir. 21 günlük olan bal arıları tarafından arı cumhuriyetinin arı sütü üretimi ve larvaların gelişim sürecinde protein ihtiyacını karşılamak için toplanmaktadır. Polen, genç işçi arıların, yavruların ve yavruların gıda bezlerinin gelişimi için gereken besin kaynağıdır.
Doğal Polenimizi İncelemek İçin Tıklayınız
ARI POLENİ NEDİR?
Arı poleni ise, bal arılarının kovanlarında çiçek polenlerini toplayıp biriktirmeleridir. Balın üretimi için çiçekten çiçeğe dolaşıp nektar toplayan işçi arılar bu sırada çiçeklerin polenlerinin taşınma işlemini üstlenmiş olmaktadır. Bu işlem çiçeklerin tozlaşmasının yanı sıra arıların da beslenmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Nektar yükleriyle kovanlarına dönen işçi arılar, üzerlerine yapışan polenleri kovanlarının girişinde özenle temizlemektedir. Yoğun besin değerine sahip bu polenlerin büyük bir kısmı direkt arıların besin ihtiyacını karşılamak için kullanılmaktadır. Geri kalan polenler ise kovanlara hassas bir şekilde yapılan insan müdahaleleriyle birikmeye bırakılmaktadır.
ARI POLENİ NASIL ELDE EDİLİR?
Arı poleni, çiçek polenlerinin kovanın giriş kısmında bulunan polen tuzağı adı verilen düzeneklerde yaş besin maddelerinin birikmesiyle oluşmaktadır. İşçi arıların çiçekleri dolaşması sonucunda, arıların ayaklarına çiçek polenleri yapışıyor ve bu polenler topak hale geliyor. Topak hale gelen bu polenlere polen topu deniliyor. Bu polen topları arıların polen kesesinde kovanlara taşınıyor. Sonrasında arıcıların oluşan peletleri toplamak amacıyla kovan girişine koydukları polen kısmında birikiyor. Tuzaklarda biriken polenler, her gün alınarak ya kurutma işleminden geçiriliyor ya da yaş olarak soğuk depolarda saklaması yapılıyor. Başka bir işlem gerektirmeyen polenler direkt olarak tüketilmeye hazır hale geliyor.
ARI POLENİN FAYDALARI NELERDİR?
Arı poleni, arıların beslenmesinde büyük öneme sahiptir. İnsanlar için de, içerdiği değerli besin kaynakları sayesinde; insan vucüdunun ihtiyaç duyduğu en gerekli bileşenleri tek başına karşılayabilmektedir. Bu sebeple vücuttaki sistemlerin güçlenmesi için ek gıda olarak tercih ediliyor. Diğer arı ürünlerinde de olduğu gibi arı poleni birçok hastalığa karşı tedavi sunmaktadır. Protein bakımından oldukça zengin olan arı poleni, içeriğinde; aminoasitler, fenolik asitler, steroidler, enzimler, ontioksidanlar, beta karoten, kalsiyum, magnezyum, selenyum, nükleik asit, lektin, sistein, B1, B2, C ve E vitaminlerini barındırır. Bundan dolayı insan vücuduna katkısı oldukça fazladır.
ARI POLENİ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Arılardan elde edilen tek bir çeşit polen vardır. Ama kurutma işleminin değişmesine göre taze ve kuru olarak kendi içinde iki çeşide ayrılmaktadır. Kuru polen ve taze polen arasında nem farkı vardır. Taze polenler kuru polene nazaran daha nemlidir. Taze polen bir kurutma işlemine tabi tutulmadan ham şekilde tüketime sunulur fakat raf ömrü daha kısa olmaktadır. Kuru polen ise oda sıcaklığında kalabilir ama tazeliğini kaybetmemesi adına buzdolabında saklanması ve çabuk tüketilmesi gerekmektedir. İki polen çeşidinin de içerisinde barındırdığı besin değeri aynıdır.
ARI POLENİ NASIL KULLANILIR? ARI POLENİ NASIL TÜKETİLMEKTEDİR?
Arı poleni kullanım şekli, kişinin tercihine göre değişebilir. Dilerseniz tek başına dilerseniz de karışım olarak tüketebilirsiniz. Genelde kolay tüketilmesi için ve sindirim sisteminde daha çabuk harekete geçmesi için diğer besinlerle karıştırılıp kullanımı daha çok tercih edilmektedir. Bunun yanında etkisini arttırmak amacıyla polen, diğer arı ürünleriyle (arı sütü, bal ve propolis) beraber kullanımı da oldukça fazla tercih edilmektedir.
ARI POLENİNİN FİYATLARI NEDİR?
Arı poleninin fiyatları piyasada bulunan ürünlere göre çok değişkenlik göstermektedir. Doğal ve gerçek arı poleninin fiyatlarını alttaki linkten inceleyebilirsiniz.