Bal bozulur mu sorusu doğanın tatlı nimetlerinden birisi olan balı çok seven ve günlük olarak tüketenler tarafından araştırılan bur konudur. İnsanlık tarihi boyunca şifa verici özelliği ve besleyiciliği ile sofraların baş tacı olan bu besin doğal olarak mikroorganizmaların gelişmesini engelleyen bir yapıya sahiptir. Bu yapısı nedeniyle balın bozulması pek mümkün değildir. Ancak bazı faktörler bu mucizevi besinin bozulmasına neden olabilmektedir.
Balın bozulmasına neden olan başlıca nedenler ise;
- Nem: Bal eğer nem oranı düşük bir ortamda saklanmıyorsa yüksek nem balın yapısının kristalleşmesine neden olur.
- Kirlenme: Kullanım sırasında balın içerisine karışan maddeler balın bozulmasına neden olabilir.
- Sıcaklık: Doğal yapısını koruması için balın belirli sıcaklıklarda saklanması gerekmektedir. Aşırı sıcak ise bazı durumlarda balı bozabilir. Sıcakta bal bozulur mu sorusunun cevabı da böylece verilmiş olmaktadır.
Bozulan bal farklı özellikleri ile dikkat çeker. Bir balın bozulduğunu düşündüren unsurlar arasında ise;
- Koku: Taze bal genelde hoş bir kokuya sahiptir. Bozulmuş bal ise kötü bir koku ile dikkat çeker.
- Tat: Ekşi, mayhoş ve metalik bir tat balın bozulmuş olabileceğini düşündürmektedir.
- Görünüm: Normal şartlarda bol şeffaf ve homojen bir görünüme sahiptir. Bozulmuş bal ise; bulanık ve kristal bir görünüm sunar. İleri derece bozulmalarda ise küf görünümü ile bozulma kendini belli eder.
Bozulmuş bal sağlık açısından çeşitli riskler ortaya çıkarabilir. Mide rahatsızlıkları, alerjik reaksiyonlar ve enfeksiyonlar bu rahatsızlıkların başında gelir.
Bal Hangi Koşullarda Saklanmalı?
Doğru koşullar altında saklandığında uzun müddet tazeliğini ve doğallığını koruyan bal ideal olarak; seri ve kuru ortamlarda, ışık geçirmeyen kaplarda, kapaklı ve hava geçirmeyen kaplarda, nemden uzak, kontamine olmadan saklanmalıdır.
Bal nasıl saklanır konusunda bilgi sahibi olarak bu mucizevi besini uzun süre kullanmak mümkündür. Balı doğru şekillerde saklayarak tazeliğini ve doğru besin değerlerini korumak mümkün olmaktadır. Böylece özellikle çok miktarlardaki balı uzun müddet koruyarak tüketebilirsiniz.
Günlük beslenme diyetinde mutlaka yer verilmesi gereken bu gıda özellikle büyüme ve gelişme çağındaki çocuklara yedirilmelidir. Bunun yanında bir yaşından önce bebeklerin bal ile beslenmesi doğru değildir. Bu duruma dikkat etmek ve bir yaşından önce çocukları bal ile tanıştırmamak gerekmektedir.
Bal Ne Kadar Süre Dayanır?
Doğanın en kıymetli besinleri arasında yer alan bu tatlı gıda çok eski zamanlardan bu yana insanlar için vazgeçilmez besinler arasında yer almaktadır. Petek bal veya süzme bal olarak tüketimi gerçekleştirilen bu gıdanın dayanma süresi de doğallığına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
Balın dayanma süresi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Genel olarak bakıldığında ise; bal ne kadar süre dayanır sorusuna verilebilecek cevap ise saklama koşulların dikkat edilmiş balın birkaç yıl tazeliğini koruyacağıdır. Balın dayanma süresinde balın kalitesi de etkili bir durumdur. Kaliteli ve doğal bir bal daha uzun süre dayanacaktır.
Sıcakta Bal Bozulur mu?
Sıcak hava balın tazeliğini etkileyen bir faktördür. Ancak sıcak havanın genel olarak balın kalitesini direkt olarak etkilemesi beklenmez. Doğru saklama koşullarında dikkatli bir biçimde saklandığında ve tüketildiğinde balın bozulmadan saklanması sağlanır.
Petek bal yapısal olarak daha dayanıklı olması nedeniyle sıcak hava koşullarına daha uzun süre dayanır. Petek bal bozulur mu sorusuna bu balın süzme bala oranla daha dayanıklı olduğu ve daha uzun müddet tazeliğini koruduğu cevabı verilmektedir. Sıcak hava koşullarında bal tüketirken, doğru saklama yöntemlerine dikkat etmek önemlidir. Aşırı sıcaklıkta balın kalitesi düşebileceğinden serin ve kuru bir ortamda saklanması önemlidir.