CategoriesOrganik Blog

Gerçek Hakiki Bal Donar Mı?

Gerçek Hakiki Bal Donar Mı?

Doğada var olan her maddenin donma, erime ve buharlaşma gibi hal değiştirme sıcaklıkları vardır. Balın donması durumu diye bahsedilen olay ise balın kristalize olması anlamına gelmektedir. Uygun saklanma koşulları sağlandığı takdirde bal kendini korumak için kristalize bir hal alır. Bu kristalize durumun nedeni ise balın içerinde var olan glikoz şekerinin zamanla doyum noktasına ulaşıp dibe çökmesidir.

Kristalleşme süreci balın içerisindeki fruktoz, glikoz ve su oranına göre bal çeşitlerine göre farklılık göstermektedir. Örneğin çiçek balı daha hızlı bir şekilde kristalize olurken kestane balı daha uzun sürede kristalize olmaktadır. Bu durum balın üretiminde kullanılan bitkiye bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Ayrıca olgunlaşmamış ve dışarıdan takviye edilen şeker şurubu yüzünden arıdan elde edilen balın, kristalleşme süreci çok daha uzun zaman almaktadır. Bu konuda asıl olay balın doğal ve saf olması ve arının beslenmesine bağlıdır. Organik bir şekilde beslenen arının yaptığı doğal bal olarak adlandırılırken, şeker şurubu gibi suni besinlerle beslenen arıların yaptığı ve katkı maddesi yüklenen ballar ise sahte bal olarak lügat da yerini almıştır.

Toparlayacak olursak hakiki balın donması süresi kısa iken, sahte balın donma süresi çok daha uzundur. Market raflarında gördüğümüz birçok balın raf ömrü uzundur. İlk gün ki görüntüsünde veya tadında bir değişiklik görmek zordur. Bunun sebebi yüksek ısıl işleme maruz bırakılmaları veya içerisinde mısır şurubu gibi yapay maddelerin kullanılmasıdır. Doğal olmayan ballara uygulanan bu işlemler balın donmamasını ve var olan formunun bozulmamasına sebep olur. Ancak hakiki bal olup olmadığını anlamak için donma gözlemlemek doğrudan siz değerli müşterilerimiz sonuca götürmeyebilmektedir. Doğal balların donduğu gibi, sahte ballarda donabilmektedir.

Gerçek hakiki bal donar mı sorusun cevabı ise donar olarak belirtmek bu konu için en sağlıklı bilgilendirme olacaktır.

Doğal Ballarımızı İncelemek İçin Tıklayınız

Gerçek Bal Şekerlenir Mi?

Gerçek bal şekerlenir mi sorusu, organik ve doğal yönden beslenmek isteyen insanların bal tüketiminde korktukları bir konudur.

Şekerlenme olarak bilinen olay aslında balın belli bir süre sonra kristalize olma halidir. Bu durum ise bu konuda uzman olmayan bireyler tarafından, balın tüketilmesi ve doğal olup olmadığı konusunda şüpheye düşürebilmektedir. Doğal veya organik balın şekerlenme denilen yarı katı hale geçmesi ve orijinal akışkan formunu kaybetmesi son derece normal bir durumdur. Doğal ortamından ayrılan çoğu şey orijinal formunu kaybedebilmektedir. Kovanda koruyucu maddeler ve ideal şartların %100’ü sağlanıyorken, bu koşullardan uzaklaşan bir besinin formunda değişiklik gözlemlemek oldukça olağan bir durumdur.

Şekerlenme deyince akla gelen ilk besin evlerimizde var olan reçeller olacaktır. Fakat reçellerin içinde toz şeker kullanıldığı için şekerlenme terimini kullanmak doğru olacaktır.

Gerçek bal şekerlenmez, kristalize forma geçer demek en sağlıklı anlatım biçimi olacaktır. Aslında şekerlenme, donma ve kristalleşme sözcük anlamı olarak farklı olsa da bal için kullanımda tek bir sonucu anlatmaktadır.

Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır?

Gerçek balı ayırt etmenin halk arasında birçok yolu vardır. Barkodunu okutmak, şekerlenmesine dikkat etmek, ılık su testi, yakma testi, renk ve akışkanlık testi veya tadım testi bunlardan bazılarıdır. Fakat gerçekçi olmak gerekirse %100 bir sonuca varmak bu şekilde imkansızdır.

En verimli sonucu yalnızca laboratuvar testi sonucu öğrenilebilmektedir.

Donmuş Bal Nasıl Çözülür?

Donmuş bal, en basit anlamın ile ısıya maruz bırakılarak çözülür. Elbette ki bundan anlaşılan olay doğrudan kavanozu yanan bir ocağın veya ateşin üstüne koymak değildir. En iyi ve en sağlıklı çözümü benmari usulüdür. Balın kaynayan bir suyun içine koymak istediğiniz kıvama gelmesine yardımcı olacaktır. Fakat uzun süre bu işleme maruz kalması oldukça akışkan bir yapıya sahip bir bal elde etmenize sebep olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir